Selangor negeri pertama 30% ahli majlis wanita

26 Jul

 

Harakahdaily, 26 Jul 2013

 

KUALA LUMPUR: Menyusuli pelaksanaannya di peringkat Exco selama dua penggal berturut-turut, ketetapan terkini Kerajaan Selangor pula mensyaratkan setiap pihak berkuasa tempatan (PBT) mempunyai sekurang-kurangnya 30 peratus ahli majlis di kalangan wanita untuk penggal akan datang.

“Ia merupakan salah satu kriteria yang diperlukan pada pemilihan ahli majlis PBT yang akan bermula pada 1 Januari 2014,” ujar Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita negeri, Rodziah Ismail.

Katanya, ketetapan yang diangkat dari Jawatankuasa Bertindak (Task Force) Pemilihan Ahli Majlis itu telah dipersetujui oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 24 Julai lalu.

Beliau berkata, tentunya dasar itu menjadi petanda yang utuh bagi memastikan kecemerlangan dalam penggemblengan sumber manusia yang bertebaran di bumi Selangor.

Katanya, kehadiran suara wanita yang berkelayakan akan menambah kegemilangan Selangor untuk mencapai visi menjadikan Selangor Negeri Idaman, Maju, Sejahtera dan Berkebajikan.

Beliau menambah, wanita dan lelaki yang penuh bersemangat (passionate), berdedikasi, komitted dan istiqamah dalam hasrat supaya rakyat sentiasa sejahtera, adalah pasangan yang mantap dan menjadi kesayangan rakyat serta tempat rakyat meletakkan sepenuh harapan.

“Wanita Selangor yang layak kini tiada alasan untuk maju ke hadapan dalam mengisi ruang kepimpinan sebagai ahli majlis di pihak berkuasa tempatan,” ujarnya yang juga Adun Batu Tiga.

Rodziah berkata, proses pemilihan wajarlah berasaskan kelayakan, yang meliputi pengetahuan dalam bidang pentadbiran, undang-undang yang berkaitan, pengolahan bajet dan isu-isu berkaitan rakyat.

 

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/21022-selangor-negeri-pertama-30-ahli-majlis-wanita-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: